Afhankelijk van de cultuur waarin we zijn opgegroeid en de tijd waarin we leeft roepen kleuren bepaalde gevoelens en associaties op. Daarnaast spelen ook persoonlijke voorkeuren en mode bij onze reactie op kleuren. De associaties die we met ze hebben en de betekenissen die we eraan geven zijn namelijk wel tijd en plaatsgebonden. Hoewel er geen wetenschappelijke bewijzen zijn voor het effect van kleuren, worden op grote schaal eigenschappen en effecten aan kleuren toegekend.
Vroeger hoorde roze bijvoorbeeld bij jongens en lichtblauw bij meisjes! En de Romeinen gebruikten roze voor geheimhouding. Roze is tegenwoordig in de westerse cultuur een veelgebruikte kleur op websites van en voor vrouwen terwijl tegenwoordig ook veel mannen het pittigere magenta (=knalroze) als huisstijl kleur kiezen. Bedrijven maken in hun logo en huisstijlkeuze heel bewust gebruik van kleur, bijvoorbeeld om hun merk te onderscheiden van hun concurrent of om er bepaalde kernwaarden mee uit te dragen. Uitgaande van onze Westerse wereld worden er aan blauw zakelijke, koele eigenschappen toegeschreven, waar rood staat voor passie en liefde. Geel straalt als de zon, maar kan, afhankelijk van de tint een goedkope als een chique uitwerking terwijl paars rijkdom symboliseert.
Wie bent u en wie is uw doelgroep?
Een makelaar of ontwerper, een kinderdagverblijf of assurantiekantoor, een coach of fietsenverkoper vragen elk om een totaal andere benadering, uitstraling, stijl en dus ook kleur.
- Wie ben ik, waar sta ik voor en wat is mijn stijl?
- Wie is mijn ideale klant?
- Wat is mijn boodschap en wat wil ik uitstralen?
- Welke kernwoorden horen er bij mij/mijn bedrijf?
- Zijn het voornamelijk mannen of vrouwen die uw doelgroep bevolken?
Jongens of meisjes? Singles of gezinnen, ouderen of kleuters?
Elke kleurnuance levert ook een andere nuance in betekenis op.
Hoe lichter de kleur, hoe zachter het gevoel of de uitwerking van de kleur. Een zachte pastelroze kleur ‘voelt’ anders, dan het hardere en krachtigere magenta. En het klassieke bordeauxrood levert weer een andere associatie dan het wakkere en stimulerende bloedrood. Denk maar aan de met bordeauxrood velours gestoffeerde stoelen. Donkerblauw communiceert anders dan helderblauw of groenblauw en er ligt een wereld tussen goudgeel en citroengeel.
Een goede vergelijking is de kleurenwaaier van de kledingstyliste voor de seizoenstypes die de persoonlijkheid van de vrouw weerspiegelt en versterkt. Er komen in alle vier de waaiers rood en blauw voor, maar de tinten zijn verschillend en hebben een totaal andere uitstraling. Het herfsttype komt veel beter tot haar recht in warme bruinachtige kleuren en goud dan in de intense uitbundige en koele kleuren van het wintertype. Zo stel je ook een palet samen van kleuren die bij jouw merk, waarden of persoonlijkheid passen en die jouw merk beschrijven.
Kies overigens niet teveel kleuren maar houd uw boodschap helder (en bespaar hiermee drukwerkkosten).
De symboliek van 7 huisstijlkleuren
1. Magenta: Motivatie, bemiddeling, raad. Energie, intuïtie en daadkracht. Leiding, verandering en passie.
2. Rood: Kracht, macht en energie. Motivatie, leiding en warmte. Stimulatie, actie en passie.
3. Oranje: Humor, positiviteit en invoeling. Samen, luisteren en begrip. Creativiteit, speelsheid en plezier.
4. Geel: Communicatie en intelligentie. Educatie en besluitvorming. Zelfkennis en actie. Warmte, zon en contact.
5. Groen: Hulp, ontspanning en bemiddeling. Harmonie, raad en evenwicht. Vertrouwen, groei en kalmte.
6. Blauw: Rust, ontspanning en trouw. Integriteit, afstand en wijsheid. Expressie, waarheid en communicatie.
7. Zwart: Kracht, invloed en inzicht. Misterie, afstand en magie. Bescherming, nacht en duister.
Wat de reden ook is om voor een of meer kleuren te kiezen, houd er rekening mee dat het wel praktisch en geloofwaardig is. Een bomenkwekerij met een rood logo, een motorclub met roze symbool of een een arts in een zwarte jas zullen hoogstwaarschijnlijk niet het gewenste effect hebben. Een verkeerde associatie roept tegenstrijdige gevoelens op en brengt de kijker in verwarring. Vermijd dit, tenzij het natuurlijk de bedoeling is.
Een hulpmiddel om een goed kleurenpalet op te bouwen of om een beetje te stoeien met verschillende kleuren is de online tool van Paletton.com een aanrader.
Bron: Bites & Business: Effectiever en efficienter werken