Twee op de drie internetters begint zijn zoektocht bij een zoekmachine. In Nederland is Google met 95% de meest gebruikte zoekmachine.
Als mensen zoeken via zoekmachines typen ze meestal een of twee zoekwoorden in, en op basis van deze woorden rangschikt de zoekmachine de webpagina’s in zijn database op relevantie en populariteit.
Uit onderzoek blijkt dat 70% van de Google-gebruikers niet verder kijkt dan de eerste vier zoekresultaten bij een bepaalde zoekopdracht. Sta jouw website bij een voor jou relevante zoekterm niet in die top vier zullen veel bezoekers je website mislopen.
SEO, zoekmachine optimalisatie, draait om het relevanter en populairder maken van webpagina’s, zodat je beter scoort bij de zoekresultaten en gratis potentiële klanten naar je website trekt.
SEO is niet ingewikkeld!
Er wordt vaak geheimzinnig gedaan over zoekmachine optimalisatie (SEO), maar het is geen hekserij. Door een systematische aanpak en een aantal richtlijnen kun je pagina’s optimaliseren voor bezoekers en zoekmachines, zodat ze hoger verschijnen bij de zoekresultaten.
Vroeger werd bij SEO allerlei trucjes toegepast om de zoekresultaten te manipuleren, maar deze werken steeds minder door steeds slimmere algoritmen van de zoekmachines. Bepaalde trucs leveren zelfs een slechte ranking als straf.
Het beste werkt nog altijd een professionele website die zo goed mogelijk aansluit op de wensen van bezoekers met een eerlijke en duidelijke inhoud. Bezoekers leren je kennen, waarderen wat je doet en gaan je vertrouwen. Zo wordt de drempel om contact op te nemen of jouw producten te kopen zo klein mogelijk gemaakt.
Waarom zoekmachine optimalisatie?
Consumenten zoeken informatie op internet en laten zich vaak voorlichten door websites. Met zoekmachine optimalisatie zorg je ervoor dat die zoekers bij joúw website terechtkomen en zo mogelijk klant worden.
De voordelen van SEO
1. Het is heel gericht.
2. Mensen zoeken zelf informatie op het moment dat ze die nodig hebben, de intrinsieke motivatie is dus groot.
3. Geoptimaliseerde webpagina’s zijn altijd bereikbaar, 24 uur per dag en 7 dagen in de week.
4. Mensen die gericht informatie zoeken zijn vaak actie georiënteerd. Met andere woorden: ze willen ‘kopen’.
5. Alles is meetbaar.
De drie pijlers van SEO
1. Techniek: technische drempels wegnemen zodat een site beter wordt geïndexeerd door zoekmachines.
2. Onpage optimalisatie: het zoekmachine-vriendelijk indelen van een website en het strategisch verwerken van zoekwoorden.
3. Link building: het verkrijgen van relevante links naar de site, zodat deze populair wordt en hoger scoort dan minder populaire concurrenten.
Hoe te gebruiken?
Goede content
De snelste manier om gratis bezoekers via zoekmachines aan te trekken is door het creëren van waardevolle content (blogs, artikelen, video, infographics, podcasts etc) op basis van zoekwoorden. Hoe beter de content inspeelt op de wensen en behoeftes van potentiële klanten, hoe populairder de website wordt en hoe hoger hij verschijnt bij de zoekresultaten.
De juiste zoekwoorden
Zoekwoorden zijn de woorden die ingetikt worden in zoekmachines. Meestal zijn dit combinaties van 1 a 2 woorden, op basis waarvan de zoekmachine bepaalt welke webpagina’s in zijn database het relevantst en populairst zijn.
De pagina die het beste aansluit op de zoekvraag en het populairst is verschijnt op plekt 1 en trekt de meeste gratis bezoekers.
Linkbuilding
Unieke content hoeft u niet te beperken tot je eigen site. Sterker nog, breng het onder de aandacht via verschillende kanalen en publiceer het in verschillende vormen. Deel het bijvoorbeeld via sociale media en maak video’s en presentaties die je deelt via Slideshare en YouTube. Links naar jouw website zijn essentieel voor hogere posities bij de zoekresultaten. Komen er bij een bepaalde zoekvraag meerdere relevante webpagina’s in aanmerking voor een plek in de top 10 – wat vrijwel altijd het geval is – dan rangschikt Google ze op basis van populariteit en relevantie. Dit wordt voor een groot deel bepaald door het aantal links naar de pagina en de afkomst van de links. Hoe belangrijker en prestigieuze de verwijzende websites, hoe meer waarde de links hebben.
Goede ankterteksten
Bij SEO noemt men de woorden waar de link onder staat de ankertekst. Komen ze overeen met de belangrijkste zoekwoorden van de ontvangende pagina, dan zorgt dit voor extra duidelijkheid voor zoekmachines en scoort deze hoger bij de zoekresultaten.
Gebruik een Rank Tracker
Bij het optimaliseren voor bepaalde zoekwoorden is het prettig te weten hoe deze combinaties scoort. Dit kan met een Rank Tracker.
Na het invullen van de URL van je website en een lijst met zoekwoorden controleert de Rank Checker de posities bij de zoekresultaten bij Google en andere zoekmachines. Dit kun je handmatig doen, maar geavanceerde Rank Trackers doen het automatisch, wekelijks of zelfs 24 uur per dag.
Bekende ranktrackers zijn:
• SEO Book Rank Checker (gratis Firefox plugin)
• Advanced Web Ranking (eenmalig € 99,75)
Google Analytics
Alles wat een bezoeker op je website doet en bekijkt kun jeachterhalen met het gratis online analyse tool van Google; Google Analytics. Lees meer over Google Analytics in het separate thema dat ik hierover schreef.
Kun je wel wat hulp gebruiken bij het beter vindbaar maken van je website? neem dan contact met me op om de mogelijkheden te bespreken.